Χαρουπιά – Ceratonia siliqua

Καιρός να ρίξουμε μια ματιά και στην αστική χλωρίδα που παρατηρήσαμε να επισκέπτονται περισσότερο τα έντομα επικονιαστές στις δράσεις μας την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου. 
Ένα από τα δέντρα που αφθονούν στην Αθήνα και τυχαίνει να ανθίζει τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η χαρουπιά (Ceratonia siliqua), γνωστή και ως ξυλοκερατιά ή κουντουριδιά. Είναι ένα αειθαλές, όμορφο δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 18m και σε ηλικία τα 100 έτη. Ευδοκιμεί στις χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο και σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα βρίσκεται αυτοφυής σε χαμηλά υψόμετρα αλλά και καλλιεργούμενη. Η χαρουπιά είναι ένα δέντρο εξαιρετικά ανθεκτικό στη ζέστη και στην ξηρασία, είναι αντιπυρική, προσφέρει πυκνό ίσκιο και απαιτεί μηδενική φροντίδα. Αυτά της τα χαρακτηριστικά την κάνουν ένα ιδανικό αστικό δέντρο το οποίο φυτεύεται σε πάρκα, αυλές ακόμη και στα πεζοδρόμια.

Η χαρουπιά είναι σπουδαίο μελισσοκομικό φυτό γιατί είναι από τις πρώτες πηγές γύρης μετά από την παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας του καλοκαιριού. Οι μέλισσες συλλέγουν την πολύτιμη κίτρινη γύρη και νέκταρ από τα άνθη, και πολλές χρονιές και μελίτωμα από τους μίσχους ή τους καρπούς της (Η μελισσοκομική χλωρίδα, Δ.Τσέλλιος).

Για να ξεκινήσει η ανθοφορία της χρειάζεται τις πρώτες βροχοπτώσεις μετά την καλοκαιρινή περίοδο και μια σχετική άνοδο της υγρασίας, για αυτό στην Αττική μπορεί να ποικίλει η έναρξη της από τα μέσα Σεπτέμβρη έως τα μέσα Οκτώβρη. Τα άνθη της είναι δίοικα (δηλ. τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη βρίσκονται σε διαφορετικά δέντρα). Εκπτύσσονται από τις μασχάλες των φύλλων ή απ’ ευθείας από τα ξύλο των παλαιών κλαδιών σε ιουλόμορφους βότρεις (τσαμπιά). Τα αρσενικά άνθη είναι κοκκινωπά στην αρχή και στη συνέχεια γίνονται καφετιά, ενώ αναδύουν ένα έντονα και βαρύ άρωμα. Τα θηλυκά άνθη είναι πρασινωπά (Μελισσοκομικά φυτά, Α. Πλακούτσης).

Ο καρπός της είναι γλυκός και τρώγεται σε διάφορες μορφές, με ολοένα και αναγνωριζόμενη θρεπτική αξία. Η ωρίμανση του καρπού διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο, από το Φθινόπωρο που γίνεται η ανθοφορία μέχρι τα τέλη Αυγούστου του επόμενου έτους που αρχίζουν να πέφτουν οι ώριμοι πια καρποί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ