Σχετικά με εμάς

Η ΑΣΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

που στοχεύει να αποκαταστήσει τη σχέση του ανθρώπου της πόλης με τη φύση εντός του αστικού ιστού μέσω του μαγικού κόσμου των μελισσών. Μέσα από μια σειρά εκπαιδευτικών δράσεων ερχόμαστε βιωματικά σε επαφή με τη μέλισσα αλλά και τα υπόλοιπα έντομα επικονιαστές, μαθαίνουμε για τη βιολογία και τις συνήθειές τους καθώς και για τα είδη της αστικής χλωρίδας το οποία προτιμούν για την τροφή τους. Παράλληλα, ασχολούμαστε ενεργά με την πρακτική της αστικής μελισσοκομίας παράγοντας το πρώτο βιώσιμο ελληνικό μέλι από τις γειτονιές της Αθήνας.
Πως ξεκινήσαμε

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Την άνοιξη του 2020 (εποχή του πρώτου lockdown) παίρνουμε τα πρώτα μας μελίσσια, και καθώς μένουμε στην Αθήνα τα τοποθετούμε στον Υμηττό να τα έχουμε κοντά μας. Τα επισκεπτόμαστε καθημερινά και ανακαλύπτουμε μια διαφορετική ισορροπία πόλης και φύσης από αυτή που μέχρι τότε γνωρίζαμε. Η καθημερινή επαφή με τη φύση μας γαληνεύει και για πρώτη φορά συνειδητοποιούμε ότι μπορούμε να την έχουμε χωρίς να τρέχουμε μακριά από την Αθήνα.

Την επόμενη άνοιξη φιλοξενούμε 2 μελίσσια που χρειάζονται πιο εντατική παρακολούθηση στο μπαλκόνι του σπιτιού μας. Παρόλες τις αρχικές μας επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια, διαπιστώνουμε ότι οι μέλισσες είναι ήρεμες και δεν φαίνεται να τις απασχολεί η παρουσία η δική μας ή των κατοικιδίων μας. Περνάμε χρόνο στο μπαλκόνι διαβάζοντας, πίνοντας καφέ, τρώγοντας ή απλώνοντας μπουγάδα χωρίς να μας ενοχλούν ή να τις ενοχλούμε. Ξαφνικά βρεθήκαμε με χιλιάδες νέα κατοικίδια να ζουζουνίζουν χαρούμενα δίπλα μας (και δίχως να χρειάζεται να τα βγάζουμε βόλτα). Προς μεγάλη μας χαρά συνειδητοποιούμε ότι το ζουζούνισμα και το θέαμα των μελισσών μας συνδέει σταθερά με τη φύση ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι μας στην πόλη.
νικος_μαρίλη

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ

Γρήγορα βλέπουμε ότι τα μελίσσια του μπαλκονιού, έχουν ξεπεράσει τα προβλήματά που είχαν και προοδεύουν καλύτερα από τα μελίσσια που έχουμε στο βουνό. Αρχίζουμε να ψάχνουμε πληροφορίες και εξηγήσεις, ενώ παράλληλα τοποθετούμε μελίσσια σε άλλα δύο φιλικά σπίτια. Στις αρχές του Ιουλίου΄του 2021 τρυγάμε το πρώτο αστικό μέλι και μένουμε έκπληκτοι από το πόσο ιδιαίτερο και εύγευστο είναι, ενώ οι χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι είναι απολύτως απαλλαγμένο από ρύπους.
Εδώ είναι που αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πως υπάρχει κάτι ξεχωριστό σε αυτή την ιστορία: Αν έχουμε μια δραστηριότητα η οποία δεν απαιτεί πολύ χρόνο από εμάς, μας κρατά καθημερινά συνδεδεμένους με τη φύση, τα μελίσσια αναπτύσσονται ήρεμα και υγιή και στο τέλος παίρνουμε και μέλι…Ε, τότε αυτό είναι κάτι που αξίζει να το μοιραστούμε με άλλους!
Η Ομάδα

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ

Που θα μας βρείτε

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ
ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ

Που αλλού θα μπορούσαμε να κατοικεί η Αστική Μέλισσα αν όχι στην Κυψέλη; Από τον Ιούλιο του 2023 ανοίξαμε το κατάστημά μας στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, το οποίο είναι αφιερωμένο στο μέλι και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα. Εδώ θα βρείτε ξεχωριστές ποικιλίες ελληνικού μελιού από μικρούς παραγωγούς, ολοκληρωμένες διατροφικές προτάσεις για σνακ και μοναδικές προτάσεις για δώρα.

Ενδεικτικά, στο κατάστημά μας θα βρείτε μέλι Πεύκου, Ελάτου, Ελάτης Βανίλια, Θυμαρίσιο, Ρίγανης, Λυγαριάς, Κουμαριάς, Πορτοκαλιάς, Ερείκης, Ανθέων, Δάσους, Βελανιδιάς και Κηρήθρα με μέλι Ανθέων. Θα βρείτε επίσης γύρη, βάμμα πρόπολης, βασιλικό πολτό, κεραλοιφές και τα σπιτικά βούτυρα καρπών “Από Στόμα Σε Στόμα” από αμύγδαλο, φουντούκι, φυστίκι, κάσιους, φυστίκι Αιγίνης κ.α. Και ο κατάλογος συνεχώς εμπλουτίζεται.

Από την άνοιξη του 2024 θα μπορείτε να βρείτε και το αστικό μέλι μας από διάφορες γειτονιές της Αθήνας.
κατάστημα

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Τρίτη: 10:30 - 14:30 & 17:00 - 20:30
Τετάρτη: 13:30 - 20:30
Πέμπτη: 10:30 - 14:30 & 17:00 - 20:30
Παρασκευή: 10:30 - 14:30 & 17:00 - 20:30
Σάββατο: 12:00 - 21:00
Κυριακή: ανοιχτά τις εμπορικές Κυριακές
Κάθε Τετάρτη, συμμετέχουμε ενεργά ως παραγωγοί στη βιολογική λαϊκή που διοργανώνει το Μποστάνι στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς.

Μελισσοκομικό εργαστήριο

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό στου Ζωγράφου φιλοξενείται το μελισσοκομικό μας εργαστήριο. Εδώ λαμβάνουν χώρα όλες οι απαραίτητες και αφανείς εργασίες που χρειάζονται για να φτάσει το μέλι στο βάζο μας. Καθαρισμός και προετοιμασία κυψελών, αποθήκευση και συντήρηση κηρηθρών, φυγοκέντρηση του μελιού και συσκευασία, είναι μόνο μια μικρή λίστα.
Αν θέλετε να βοηθήσετε στο έργο μας, ο μελισσοκόμος μας χρειάζεται συχνά χέρια βοηθείας. Επικοινωνήστε μαζί μας αν σας ενδιαφέρει να γίνετε εθελοντής μαζί μας ή εκπαιδευόμενος μελισσοκόμος.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ;

μέλι_2
Το μέλι που συλλέγουμε από την Αθήνα περνάει από εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες δείχνουν πως είναι ένα 100% αγνό και φυσικό προϊόν, που δεν περιέχει ούτε φυτοφάρμακα ούτε ατμοσφαιρική ρύπανση και είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Πιθανοί λόγοι είναι ότι:

α) τα άνθη έχουν μια περίπλοκη δομή που προστατεύει το πολύτιμο νέκταρ

β) η έκθεση του νέκταρος στον αέρα σε μια περιοχή με μέλισσες δεν διαρκεί πολύ, καθώς οι μέλισσες εργάζονται από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου

γ) οι μέλισσες έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση και αποφεύγουν τα λουλούδια που είναι επιβαρυμένα

δ) τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται στους ατμοσφαιρικούς ρύπους διαλύονται στο λίπος, αλλά όχι στο μέλι που έχει ως βάση το νερό

ε) πιθανώς η ατμοσφαιρική ρύπανση να φιλτράρεται τόσο από τις διαδικασίες επεξεργασίας των μελισσών όσο και από εκείνες των φυτών.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;

Συχνά οι μέλισσες συγχέονται με τις σφήκες, οι οποίες μπορεί να γίνουν επιθετικές και έλκονται από την τροφή μας.

Οι μέλισσες είναι ειρηνικά ζώα, πάντα στο δρόμο τους προς το επόμενο λουλούδι για γύρη και νέκταρ, και τσιμπάνε μόνο όταν αισθάνονται ότι απειλούνται αυτές ή το μελίσσι τους. Μια ειρηνική προσέγγιση προς τις μέλισσες, όπου γνωρίζουμε τις ανάγκες και τη συμπεριφορά τους, είναι σημαντική για τη συνύπαρξή μας. Μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε να εξοικειώσουμε τους κατοίκους της πόλης με τη μέλισσα, ένα απαραίτητο προς το περιβάλλον και ακίνδυνο προς τον άνθρωπο έντομο.

Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά ενός μελισσιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τις γνώσεις και την φροντίδα ενός πεπειραμένου μελισσοκόμου. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε σε κάποιον που δεν κατέχει καλά τη μελισσοκομική τέχνη να δοκιμάσει να διατηρήσει μελίσσια στην πόλη.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΡΙΟΜΕΛΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ;

Η Αττική, λόγω του εξαιρετικού της κλίματος φιλοξενεί τόσο μέλισσες, όσο και πολλά άλλα είδη εντόμων επικονιαστών. Υπάρχουν πάνω από 1200 είδη άγριων μελισσών στη Ελλάδα και πολλά είναι υπό εξαφάνιση. Το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι επικονιαστές στην πόλη είναι η απουσία φυσικών θέσεων φωλιάσματος.

Με το πρόγραμμα “Επικονιάζοντας την Αθήνα” παίρνουμε πρωτοβουλία να καταγράψουμε και να αναδείξουμε την εντομολογική βιοποικιλότητα της Αθήνας, να προσφέρουμε θέσεις φωλιάσματος με “ξενοδοχεία εντόμων” και να φέρουμε τους πολίτες βιωματικά κοντά στα έντομα επικονιαστές.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ;

αστικό μελίσσι
Μπορεί στις πόλεις να έχουμε περισσότερο τσιμέντο και άσφαλτο από ότι στην εξοχή, εδώ όμως είμαστε μαζεμένοι και περισσότεροι άνθρωποι. Κι όπου είμαστε μαζεμένοι πολλοί, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα, αρχίζοντας από την αλλαγή συνειδήσεων. Παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε μια καταπληκτική εντομολογική βιοποικιλότητα, δεν έχουν ακόμη ληφθεί δράσεις για την προστασία της. Στόχος μας είναι να εξοικειωθούμε με τη μέλισσα και τα υπόλοιπα έντομα επικονιαστές στις πόλεις, τα οποία είναι απαραίτητα για την περιβαλλοντική ισορροπία και ακίνδυνα προς τον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας την κοινή μέλισσα ως συμβολικό όχημα και μέσο ευαισθητοποίησης ευελπιστούμε να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία όλων των εντόμων επικονιαστών σε πόλη και ύπαιθρο.