ΑΣΤΙΚΗ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ

Ως αστική μελισσοκομία ορίζεται η πρακτική της διατήρησης μελισσοσμηνών εντός του αστικού ιστού. Είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε πολλές πρωτεύουσες και πόλεις ανά τον κόσμο και αν και σε πολλές πόλεις είχαν επιβληθεί απαγορεύσεις στο παρελθόν, πλέον αίρονται οι περιορισμοί καθώς αναγνωρίζεται η περιβαλλοντική αναγκαιότητα της ύπαρξης μελισσών και εντός της πόλης.

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΙΣΤΟ

Η άσκηση της μελισσοκομίας εντός του αστικού ιστού έχει πολλές ομοιότητες, αλλά και διαφορές με την μελισσοκομία που ασκείται εκτός πόλης. Οι βασικές διαφορές είναι:

  • η “μελισσοχωρητικότητα”, δηλαδή το πόσα μελίσσια μπορεί να υποστηρίξει μια τοποθεσία. Στην πόλη που έχουμε περιορισμένο πράσινο και πολύ δομημένο περιβάλλον. Ως συνέπεια αυτού, ένα αστικό μελισσοκομείο είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με ένα επαρχιακό.

  • το ανθρωπογενές περιβάλλον και η νομοθεσία δημιουργούν σημαντικούς περιορισμούς ως προς το που μπορούν να τοποθετηθούν μελίσσια.

  • το κλίμα στις πόλεις είναι αρκετά διαφορετικό, με τις ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με γειτονικά τους μέρη.

  • η χλωρίδα της πόλης χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία ειδών, κάποια από τα οποία δεν είναι ενδημικά και δεν τα συναντάμε παρά μόνο στις πόλεις

Αν οι δυο πρώτοι παράγοντες ληφθούν σοβαρά υπόψη, οι επόμενοι δυο ίσως είναι υπαίτιοι για μια κοινή διαπίστωση αστικών μελισσοκόμων ανά την υφήλιο: Τα αστικά μελίσσια προοδεύουν πολύ καλύτερα από αυτά που βρίσκονται στην εξοχή. Αναπτύσσονται ταχύτερα, είναι πιο ήρεμα και συλλέγουν περισσότερο μέλι.
Ένα βασικό πρόβλημα που υπάρχει όμως, είναι πως πολλοί ερασιτέχνες μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν τις ασθένειες των μελισσών και πως να εφαρμόσουν ένα σωστό πρόγραμμα θεραπειών για αυτές ή έχουν την εσφαλμένη πεποίθηση πως η μη εφαρμογή θεραπειών οδηγεί σε πιο φυσικά και υγιή μελίσσια. Δυστυχώς οι ασθένειες μεταξύ μελισσιών διαδίδονται ταχύτατα από τη μια αποικία στην άλλη. Αν λάβουμε υπόψη πως οι μέλισσες πετούν μέχρι και 5 χλμ από την κυψέλη τους σε αναζήτηση τροφής, τότε ακόμη και δυο μελίσσια που απέχουν 10 χλμ μεταξύ τους θεωρούνται γειτονικά!

Εμείς ασκούμε την αστική μελισσοκομία για περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς σκοπούς, και για λόγους μελέτης της προσαρμογής των μελισσών στο αστικό περιβάλλον.

Το μέλι έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της εργασίας των μελισσών και της δικής μας και δεν το καταληστεύουμε. Πιστεύουμε πως το να τρέφονται οι μέλισσές μας με φυσικό μέλι που παράγουν οι ίδιες είναι ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία και την πρόοδό τους, που είναι προτεραιότητα για εμάς. Αν κάποια χρονιά και εποχή υπάρχει σε περίσσεια, το τρυγάμε και το μοιραζόμαστε μαζί σας. Από την άνοιξη του 2024 θα μπορείτε να βρείτε και να δοκιμάσετε το αστικό μας μέλι στο κατάστημά μας!

ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ
ΕΝΑ ΜΕΛΙΣΣΙ

Μάθετε για το πως μπορείτε να βοηθήσετε στο εγχείρημά της αστικής μελισσοκομίας μας υιοθετώντας μελίσσια ή μέσω εθελοντισμού.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΤΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΛΥΣΜΕΝΟ;

μέλι_2
Το μέλι που συλλέγουμε από την Αθήνα περνάει από εργαστηριακές αναλύσεις, οι οποίες δείχνουν πως είναι ένα 100% αγνό και φυσικό προϊόν, που δεν περιέχει ούτε φυτοφάρμακα ούτε ατμοσφαιρική ρύπανση και είναι απολύτως ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Πιθανοί λόγοι είναι ότι:

α) τα άνθη έχουν μια περίπλοκη δομή που προστατεύει το πολύτιμο νέκταρ

β) η έκθεση του νέκταρος στον αέρα σε μια περιοχή με μέλισσες δεν διαρκεί πολύ, καθώς οι μέλισσες εργάζονται από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου

γ) οι μέλισσες έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση και αποφεύγουν τα λουλούδια που είναι επιβαρυμένα

δ) τα βαρέα μέταλλα που περιέχονται στους ατμοσφαιρικούς ρύπους διαλύονται στο λίπος, αλλά όχι στο μέλι που έχει ως βάση το νερό

ε) πιθανώς η ατμοσφαιρική ρύπανση να φιλτράρεται τόσο από τις διαδικασίες επεξεργασίας των μελισσών όσο και από εκείνες των φυτών.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ;

Συχνά οι μέλισσες συγχέονται με τις σφήκες, οι οποίες μπορεί να γίνουν επιθετικές και έλκονται από την τροφή μας.

Οι μέλισσες είναι ειρηνικά ζώα, πάντα στο δρόμο τους προς το επόμενο λουλούδι για γύρη και νέκταρ, και τσιμπάνε μόνο όταν αισθάνονται ότι απειλούνται αυτές ή το μελίσσι τους. Μια ειρηνική προσέγγιση προς τις μέλισσες, όπου γνωρίζουμε τις ανάγκες και τη συμπεριφορά τους, είναι σημαντική για τη συνύπαρξή μας. Μέσα από τις δράσεις μας θέλουμε να εξοικειώσουμε τους κατοίκους της πόλης με τη μέλισσα, ένα απαραίτητο προς το περιβάλλον και ακίνδυνο προς τον άνθρωπο έντομο.

Παρόλα αυτά, η συμπεριφορά ενός μελισσιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τις γνώσεις και την φροντίδα ενός πεπειραμένου μελισσοκόμου. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε σε κάποιον που δεν κατέχει καλά τη μελισσοκομική τέχνη να δοκιμάσει να διατηρήσει μελίσσια στην πόλη.

Οι μέλισσες στην πόλη δεν ανταγωνίζονται με τις αγριομέλισσες και τα υπόλοιπα έντομα επικονιαστές;

Μέλισσες υπήρχαν από πάντα στο περιβάλλον της Αττικής, το οποίο το μαρτυρούν άλλωστε και γνωστά τοπωνύμια (πχ. Κυψέλη, Μελίσσια). Η προσέγγισή μας είναι να αναπτύξουμε την αστική βιοποικιλότητα με ένα τρόπο που να ωφελεί όλα τα έντομα επικονιαστές. Δεν είμαστε μια κερδοσκοπική επιχείρηση και για εμάς το κυρίως ζητούμενο είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επικονιαστές. Διατηρούμε εντός του αστικού ιστού μικρά μελισσοκομεία, σε εύλογες αποστάσεις μεταξύ τους για λίγους μήνες το χρόνο, ώστε να υπάρχει τροφή τόσο για τις μέλισσες μας, όσο και για τα υπόλοιπα έντομα. Το μέλι για εμάς έρχεται ως επιβράβευση σε μια κοινότητα που γίνεται περισσότερο πλούσια, χρόνο με το χρόνο. Πιστεύουμε ότι οι μέλισσες στην πόλη μας δίνουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα σύστημα που δεν είναι τόσο σε αρμονία «με τη φύση», αλλά σε αρμονία «όσο» στη φύση.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ;

αστικό μελίσσι
Μπορεί στις πόλεις να έχουμε περισσότερο τσιμέντο και άσφαλτο από ότι στην εξοχή, εδώ όμως είμαστε μαζεμένοι και περισσότεροι άνθρωποι. Κι όπου είμαστε μαζεμένοι πολλοί, μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα, αρχίζοντας από την αλλαγή συνειδήσεων. Παρόλο που στην Ελλάδα έχουμε μια καταπληκτική εντομολογική βιοποικιλότητα, δεν έχουν ακόμη ληφθεί δράσεις για την προστασία της. Στόχος μας είναι να εξοικειωθούμε με τη μέλισσα και τα υπόλοιπα έντομα επικονιαστές στις πόλεις, τα οποία είναι απαραίτητα για την περιβαλλοντική ισορροπία και ακίνδυνα προς τον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας την κοινή μέλισσα ως συμβολικό όχημα και μέσο ευαισθητοποίησης ευελπιστούμε να αρχίσουμε να αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία όλων των εντόμων επικονιαστών σε πόλη και ύπαιθρο.