Βανέσσα, η “Ζωγραφιστή Κυρία” (Vanessa Cardui)

Για να δούμε τις πρώτες παρατηρήσεις των Bioblitz που διοργανώθηκαν το φθινόπωρο του 2023 στην Αθήνα!

Το είδος που φάνηκε να εμφανίζεται πιο συχνά στα αστικά πάρκα της Αθήνας και οι παρατηρητές το κατέγραψαν μέσο της πλατφόρμας iNaturalist είναι…….η πεταλούδα Vanessa cardui ή όπως την ονομάζει η εφαρμογή στα ελληνικά, η “Βανέσα του Κάρδου” (χωρίς να υπάρχει επίσημη ελληνική ονομασία, θα δεχτούμε ότι την λένε έτσι!). 

H Vanessa cardui είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη πεταλούδας ανά τον κόσμο και ζουν σε περιοχές με έντονη βλάστηση, όπως χωράφια, λιβάδια, δάση, έλη και όπως φαίνεται αστικά πάρκα. Το είδος είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικό και έτσι μπορεί να επιβιώνει σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

Τα θηλυκά γεννούν αυγά το καθένα μόνο τους σε ένα φυτό ξενιστή, που θα τους χρησιμεύσει ως πηγή τροφής μόλις επωαστούν. Είναι τόσο μικρά όσο ένας κόκκος ζάχαρης. Τα αυγά έχουν φωτεινό πράσινο χρώμα στην αρχή, το οποίο γίνεται γκρι λίγο πριν εκκολαφθούν.

Το σχήμα τους μοιάζει σαν ένα μικροσκοπικό βαρελάκι.  Εκκολάπτονται σε 3-5 μέρες. Η ανάπτυξή τους εξαρτάται από το κλίμα (γρηγορότερη ανάπτυξη συμβαίνει σε θερμότερα κλίματα, σε ψυχρότερα κλίματα, η ανάπτυξη μπορεί να διαρκέσει πάνω από 60 ημέρες). Αν δείτε κάτι τέτοιο πάνω στα φύλλα των φυτών σας, μην το πειράξετε, θα εξελιχθεί σε μια όμορφη πεταλούδα!

Ζευγαρώνουν όλο το χρόνο σε ζεστά κλίματα, αλλά η αναπαραγωγική συμπεριφορά σταματά το φθινόπωρο στις εύκρατες περιοχές. Η Vanessa cardui πραγματοποιεί τεράστιες, μαζικές μεταναστεύσεις μήκους έως και 15000 χλμ (Λιάκου, 2020).Η Vanessa cardui (Painted Lady στα αγγλικά) ζει μόνο δυο εβδομάδες και επικοινωνεί μέσω ελιγμών, χημικών ουσιών, και χρωμάτων. Είναι ένα πολυφάγο φυτοφάγο το οποίο τρέφεται από περισσότερα από 100 διαφορετικά είδη φυτών, ιδίως με είδη της οικογένειας Asteraceae (Kreiger & Noblitt, 2014).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ